Csoportjaink

Kezdő

Galagonya

Csoport oktatója: Gombos András

Korosztály: 11-14 év

Többségében alsó tagozatos gyermekek alkotják ezt a kedves kis közösséget. Az ügyes lábú gyermekek 2018-ban első alkalommal vállalták az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál megmérettetését. A csoport ARANY minősítést kapott és nagy örömünkre a gálaműsor szereplői voltak. Közel 80 produkcióból kiválasztva kerültek be a Szegedi Nemzeti Színházban bemutatásra került előadásba.

Vadrózsa

Csoport oktatója: Jazimiczky Éva

Korosztály: 10-12 év

A Dr. Martin György Alapfokú Művészeti Iskola 2008/2009-es tanévtől a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában is folytat néptáncoktatást. Az alsó tagozatban heti két órában a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően oktatott népi gyermekjátékokkal és néptánc alaplépések tanulásával erősítik a fizikumukat, fejlesztik ritmusérzéküket és ön-kifejező képességüket. A felső tagozatba lépve az 5.a osztály tagjai szerették volna folytatni a néptáncolást, így alakult meg a Vadrózsa csoport, mely 2008. szeptemberétől hatalmas lelkesedéssel működik. Első fellépésük a Szeged Táncegyüttes Tavaszváró Gálaműsorában volt és most izgalommal készülnek a további fellépésekre, például a Rózsafesztiválra

Bodzavirág

Csoport oktatója: Beták Barnabás, Hell Nikolett

Korosztály: 14-18 év

A csoportunk 2005-ben alakult. Az évek során számos Kárpát medencei tánccal ismerkedtünk meg. Repertoárunkban szerepelnek Rábaköz, Sárköz, Szatmár, Szilágyság, Szék, Sóvidék magyar, Alsó- Felső Tiszavidék illetve Szászcsávás cigány táncai. Mindemellett évről évre újabb tájegységek motívumaival ismerkedünk meg.
A tanult táncanyagokkal különböző fesztiválokon szerepelünk és versenyeken mérettetjük meg magunkat. Ilyen például a minden évben megszervezett Gyermek és Ifjúsági néptáncfesztivál vagy a Temesvári Szívek fesztiválja. Az edzőtáborok, a hazai és külföldi fellépések teszik erősebbé csapatszellemünket és tánc iránti elkötelezettségünket. Éppen ennek köszönhető, hogy a próbatermen kívül is szoros barátságot ápolunk számos tánccsoporttal.
Ugyanakkor mindig szívesen látjuk a csoportunkba érkező fiúkat és lányokat egyaránt. Mindig vidámak vagyunk, gyakran csinálunk saját magunk szórakoztatására táncházakat.
Több éve már együttműködünk határon túli, szórványban működő együttesekkel, főként a Végvári Recefice és Csűrdöngölő-Szederinda csoportokkal. A már említett táborainkat is közösen Végváron együtt szervezzük.
Fontos számunkra, hogy ne csak a tánccal gazdagítsuk közösségünket, ezért büszkén mondhatjuk, hogy a Szeged Táncegyüttes udvarának és színpadának rendszeres karbantartásával hozzájárulunk az együttesről kialakult kedvező kép fenntartásához.
Célunk a közösség építése, a néptánckultúra megőrzése és átadása hazai és külföldi színtereken.

Arany-Zsendice

Csoport oktatója: Gombos András

Korosztály: 14-18 év

Az Arany-Zsendice csoport az Arany János Általános Iskola legnagyobb táncosai és a város számos iskolájából a Szeged Táncegyüttes falain belül dolgozó Zsendice csoport több éves együtt-munkálódása nyomán született meg. Szabadidős programokon és néptánctáborokban építik a népművészet jegyében szeretetteljes kis közösségüket és a csoportvezetőik Pádár Tímea és Gombos András odaadó munkája nyomán. Ezt a közös munkát számos elismeréssel jutalmazták. 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben ARANY minősítést, 2018-ban KIEMELT ARANY minősítést értek el az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon Szegeden. Ahol a 2019-es évben a KIEMELT ARANY mellé a megye legjobb csoportjának járó vándorserleget is megkapták. Nagy sikerrel szerepeltek a Tóth Ferenc Koreográfiai Versenyen Kecskeméten és a 2018. évi balatonboglári Gyermek és Ifjúsági Néptánccsoportok Koreográfia Versenyén, a XXII. Méta Fesztiválon, ahol II. helyezésben részesültek, 2019-ben pedig I. helyezést értek el.

Ficergők

Csoport oktatója: Gombos András

Korosztály: 18+ év

A Ficergő csoport tagjai középiskolás és egyetemista fiatalok. Nem együtt kezdtek megismerkedni a néptánc fortélyaival, de az évek során nagyon jó közösséggé kovácsolódtak. Számos siker, rangos elismerés igazolja, hogy alázatos és kitartó munkával komoly szakmai eredményeket is el lehet érni. A XXIV. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon, mely esemény az ország legrangosabb verseny fesztiválja – a csoport Lévay Andrea-Ágfalvi György: Disztópia című koreográfiáját mutatta be. A produkció két díjat is kapott a versenyben: II. helyezést és emellett a legderűsebb percekért járó különdíjat is átvehették az alkotók. A koreográfia meghívást kapott a Művészetek Palotájába a Kortárs Néptánc Estre, valamint két alkalommal is bemutatásra került a Magyar Állami Népi Együttes Túloldalról című önálló estjén Budapesten. A csoport 2019. február 18-án a Duna Művészegyüttessel közösen mutatta be a Szerelmünk Kalotaszeg című előadást a Szegedi Nemzeti Színházban és ezzel a csodálatos táncanyaggal jeleskedhettek a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon, ahol a csoport különdíjat kapott. A csoport vezetője a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője: Gombos András.

Szenior Csoport

Csoport oktatója: Beták Barnabás, Hell Nikolett

Korosztály: Szenior

A Szeged Táncegyüttes Szenior csoportja 2015 őszén alakult az együttes fennállásának 60. évfordulójának apropójából. A csoport már születésekor kitűzte céljául saját arculatuk kialakítását, amelyet első koreográfiájukkal, az Órajátékkal, mutattak meg a szegedi közönségnek. Az autentikus előadásmód mellet fontos számukra az egyedi, olykor a humor eszközét használó formanyelv alkalmazása. Fiatalos szellemiség vezérli őket a próbatermen belül és kívül egyaránt.