Olvass, viselj és TÁNCOLJ irodalmat! 

velünk és a Vates-sel…

A ma már országszerte ismert márka (Vates) hozzánk is elért és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy együtt dolgozhattunk vele. 

Te még nem hallottál a Vates-ről? 

Akkor elmondjuk neked, mi is az és miért mondhatjuk kimondottan szerencsésnek magunkat, hogy közösen alkottunk valamit.

Úgy gondoljuk, hogy a tánc és az irodalom is szorosan hozzátartozik a művészethez, a magyar kultúrához. Ahogy mi, az Együttes falain belül próbáljuk megőrizni valemennyi tájegység táncbeli sajátosságát. Úgy a Vates célja is az, hogy megőrizze és éltesse az üzeneteit azoknak, akik az érzelmi világuk és nézeteik megfogalmazásával egy életre beírták magukat a történelmünkbe. A Vates egy kultúrforradalom, egy közösségi mozgalom az irodalom éltetéséért, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ehhez a közösséghez már mi is hozzátartozunk. Értékeinket tekintve nem volt nehéz párhuzamot vonni a két mozgalom között. Ezek ugyan különböző irányba ágazóak, de egy fedél alá tartoznak. Népi kultúra és művészetek. A Vates nagyon jól megfogalmazta, mit is akar, és nem  pont ez egy néptáncegyüttes célja is?  

„…változást akarunk elérni egy olyan világban, amit egyre inkább a tömeggyártott, értelmetlen és értéktelen jelenségek jellemeznek…”

Idén Radnóti emlékévet írunk, így nem is volt kérdés, hogy az ő egyik versét fogjuk megeleveníteni képekben. Nagyszerű, hogy a Vates-sel valósíthattuk meg egy közös projektünket, felhívva a figyelmet az irodalom, a tánc és a kultúra fontosságára. Kultúrforradalmat akarunk. Egy közösségi mozgalmat, amely a művészek ünneplése köré szerveződik. Ami valódi tartalmat és jelentést visz a mindennapokba-írja a Vates.hu.

Vates

Forgatás közben

A mi célunk igen hasonló a néptánc és népi kultúra terjesztését, megőrzését illetően. Az Együttes fontos feladata, hogy színpadra állítsa, megismertesse, megóvja és közkinccsé tegye a velünk és mellettünk élők néptánchagyományait. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ezeket az értékeket már fiatal korban átadhassuk, megismertessük a gyerekekkel. Ezért a Szeged Táncegyüttes általános iskolákban is tart órarend szerinti táncórákat alsó tagozatban, illetve fakultációt később.

Igyekszünk minél több aktuális projektben részt venni és felkelteni a gyerekek, fiatal felnőttek érdeklődését a néptánc iránt. 

Vates-sel a közös munkánkat itt tudod megnézni, reméljük tetszeni fog: Erőltetett menet… 

Mindenképp nézz szét a Vates weboldalán is, biztosan találni fogsz egy-két neked való darabot.

A közös projekt kivitelezői.

Csányi Péter (Vates) és Nagy Berill (Szeged Táncegyüttes)

Ha te is szívesen tartoznál egy közösséghez, ami egy nagyobb fontosabb cél érdekében harcol, hogy megőrizzük mindazt, ami a művészetek közé tartozik legyen az tánc vagy irodalom, csatlakozz hozzánk!