A Szeged Táncegyüttes Arany-Zsendice csoportja 2019. július 8-17. között Franciaországban járt. Az úti cél az ország nyugati részén fekvő kisváros, Saint-Maixent-l’Ècole volt, ahol a CIOFF Rife Nemzetközi Gyermek Néptáncfesztivál került megrendezésre. 

Utunk

A 26 órás busz utat egy Strasbourgban töltött éjszakával szakítottuk meg. Ezután pedig nem sokkal már meg is érkeztünk a fesztivál helyszínére. Az első estén egy közös tánc keretein belül ismerkedhettünk meg a többi résztvevő nációval. A világ minden részéről érkeztek csoportok: Argentínából, Bolíviából, Botswanából, Bulgáriából, Kirgizisztánból, Csecsenföldről, Ukrajnából és természetesen Franciaoszrágból is. 

Másnap kezdetét vette az egy hetes fesztivál. Egy hét alatt számtalan lehetőségünk volt bemutatni kultúránkat és színes tánchagyományunkat kisebb-nagyobb közönségek előtt. Felvonultunk a város utcáin, egy-egy helyen ízelítőt adva a város lakóinak. Volt, amikor tanítottunk is néhány lépést például a helyi könyvtárban gyerekeknek, vagy a közös programok során a többi ország táncosainak. Ilyenkor persze mi is elsajátítottunk egy pár figurát az ő táncaikból. 

A közeli kisebb településekre is elutaztunk, hogy a helyi kultúrházakban, szabadtéri színpadokon egy órás műsort adjunk. Ennek célja az volt, hogy minél több magyar népzenét és táncot mutathassunk be a helyieknek. Számunkra talán a legnagyobb kihívást ez a hosszú műsor jelentette, ugyanis így megtapasztaltuk, hogy milyen is az, amikor egymás után 5-6-szor kell átcserélni teljes viseletünket, úgy hogy erre csak 3-4 percünk volt. Számunkra ez újdonság volt, mindig csak a profi Együtteseket láttuk így szerepelni. Bár első alkalommal nem ment minden teljesen gördülékenyen, azért így is nagy sikerünk volt és a hét második felére már a legnagyobb lelkesedéssel és profizmussal öltöztünk át 3 perc alatt. 

Program

Egy szabad délutánunkon táncházat is adtunk a zenekar közreműködésével a szállásunk udvarán. Igazán hangulatos volt. 

Ahogy, mi adtunk a saját kultúránkból, ugyan úgy mi is kaptunk a franciából. Tanultunk egy pár francia kifejezést, meglátogattunk templomokat és azt is megfigyeltük, hogy ők tényleg minden egyes étkezésük mellé bagettet fogyasztanak, amit szinte bármivel képesek megtölteni még akár egy szelet csokival is. Sajnos sok városnézésre nem volt időnk, de így sem unatkoztunk, az biztos. 

A hét közepén egy salsa esten vehettünk részt, ahol élőzenére próbálhattuk ki ezt a táncformát. Voltunk csónakázni is. Július 14-én pedig a nemzeti ünnepük révén a nagy tűzijátékot is megnéztük a belvárosban. A sok fellépés után a hazaindulás napjához közeledve ellátogattunk az óceánpartra is, ahol fürdéssel, napozással töltöttük a délelőttöt. 

 

Végül a fesztivál utolsó napját egy nagy fináléval zártuk. Minden ország előadta a saját táncát, majd a helyi francia tánccsoporttal közösen készített koreográfiával búcsúztunk el a közönségtől. 

Nagyon vendégszerető fogadtatásban volt részünk és mindenki remekül érezte magát. Sok-sok élményt adott nekünk ez az út. Köszönjük!

További képek az utunkról a galériában megtekinthetők.